Civilek napja

Tisztelt Partnerünk!
MA VAN A CIVILEK NAPJA! SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VALAMENNYI BÉKÉS VÁRMEGYEI CIVIL SZERVEZETET!☺🎂🎉
MA KERÜLT SOR A PROGRAMSOROZAT ELSŐ RENDEZVÉNYÉRE, A RÉSZLETEKRŐL HAMAROSAN BESZÁMOLUNK!
———————————————————————–
A Civilek Napja alkalmából köszöntjük a hazai közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket!
Az utóbbi évek mindannyiunk életét érintő eseményei, közösségeinkre gyakorolt hatása még hangsúlyosabbá és fontosabbá teszi civil szervezeteink tevékenységét. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon több mint 53 ezer klasszikus civil szervezet, azaz alapítvány és egyesület munkálkodik. Örvendetes, hogy a civil szervezeteknél foglalkoztatottak száma mára már meghaladja az 57 ezer főt, valamint az önkéntes tevékenységet végzők száma is egyre növekszik. Ma hazánkban közel 400 ezer ember végez rendszeresen önkéntes tevékenységet több mint 46 ezer civil szervezet munkáját segítve.
A kormányzat az elmúlt időszakban nagyságrendekkel növelte a civil szervezetek állami támogatását, míg 2010-ben 144 milliárd forintot, addig 2022-ben már 512,9 milliárd forintot fordított a civil szervezetekre.
A Nemzeti Együttműködési Alap 2012 óta évről évre támogatást biztosít a hazánkban és a határon túl tevékenykedő magyar egyesületeknek, alapítványoknak. A támogatások célja a civil szféra segítése, a civilek társadalomformáló és a nemzet közösségét szolgáló munkájának előmozdítása. A civil szervezetek működését, szakmai munkáját, adománygyűjtő tevékenységét támogató pályázati kiírások keretösszege a 2023. évben 10,8 milliárd forint volt, a 2024. évben pedig várhatóan több mint 14,7 milliárd forint lesz.
Minden megyében és a fővárosban olyan civil szervezetek segítik az alapítványok, egyesületek, helyi közösségek működését, amelyek Civil Közösségi Szolgáltató Központként térítésmentesen biztosítják szolgáltatásaikat, képzéseiket. A civil szervezetek szakmai munkáját olyan programok segítik többek között mint az országos civil vezetőképző, valamint a fiatalok civil életbe történő bevonását ösztönző országos középiskolás projekt és az egyetemi hallgatók számára elérhető civil szemináriumi képzés hét egyetem bevonásával.
2024. február 1-jén ötödik alkalommal kerül sor az Értékteremtő Közösségekért díjak átadására, amellyel egy példaértékű tevékenységet végző civil szervezet és a helyi közösségéért odaadó munkát végző személy eredményeit ismerjük el.
A Civilek Napján köszönetet mondunk azoknak a közösségeknek, amelyek odaadó munkájukkal, lelkesedésükkel, segítőkészségükkel azért tevékenykednek, hogy életünket jobbá tegyék, értéket teremtsenek, ápolják a magyar közösségek összekapcsoló és összetartó erejét.
Áldozatos munkájukhoz ezúton kívánunk további sikereket és eredményeket.
Dr. Kondra Laura
a NEA Tanács elnöke
Szalay-Bobrovniczky Vince,
civil és társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség