CÖKA segítség felajánlása

“Örömmel értesültünk, hogy a napokban kiírásra kerül(t) a Falusi Civil Alap, melynek keretében az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alapon túlmutatóan, infrastruktúra fejlesztésre és programszervezésre is nyitott kerettel.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak az állam által biztosított forrásokra kell építenünk civil szervezeteink működését, hanem meg kell próbálni egyéb forrásokat is teremteni. Ehhez kíván a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány némi segítséget nyújtani, mely segítő kezet elfogadva képesek lehetünk egy önellátó civil szervezeti hálót építeni.

Miben áll a segítségünk? Egy javaslat az Önök által elkészítendő pályázathoz, illetve egy későbbi, programlehetőségen való részvételre buzdítás.

A javaslatunk a következő: infrastruktúra beruházásként ingatlan és jármű mellett olyan eszköz beszerzésére is van mód, mellyel elősegíthetjük szervezetünk bevételeinek növelését. 2018. óta dolgozunk azon, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati alapra emeljük ezirányú gondolatainkat. A lehetőség mindenkinek adott, hiszen az 5000 főnél kisebb települések jellemzően kertes házakból illetve tanyákból állnak, így zöldség és gyümölcs termesztésére/termelésére van mód, illetve folyik ezeken a helyszíneken. A kiskertekben sok esetben a gyümölcsöt a fáról a madarak eszik le (vagy lehullik, és jobb esetben pálinka készül belőle), ehelyett kívánunk hozzáadott értéket létrehozni. A gyümölcsöt leszedve, azt akár az alapítvány, egyesület tagjai közösen előkészítik, kimagozzák, meghámozzák szükség szerint, és egy házi befőzőberendezés segítségével lekvárt, befőttet, gyümölcslevet tudnak belőle készíteni, idő- és helyigényes dunsztolási fázis nélkül. Ehhez a piacon megtalálható az a fajta készülék, mely teljeskörűen képes az eljárást elvégezni ( többféle készülék is van, nem mindegyik alkalmas a széleskörű műveletekre, mert pl. nem kapható hozzá olyan betét, ami a lekvárkészítéshez elengedhetetlen). Ezeket az elkészült termékeket a helyi piacon értékesíthetjük a szervezet nevében, a megfelelő jogszabályi keretek betartásával, így egy közös program lezárásaként még bevételt is szerezhetünk szervezetünknek. Ugyanígy megoldás lehet, hogy a beszerzett berendezést egy-egy család vagy családi vállalkozó a szervezettől szerződéses keretek közt meghatározott időre használatra kölcsönveszi.

Második segítségünk pedig azon érdeklődőknek szól, akiket érdekel a befőzőkészülékek működése, illetve egy érdekes interaktív képzésen kívánnak részt venni. Országos szinten 38 helyszínen és időpontban rendezünk a házi befőzéssel kapcsolatos képzést. Ezen bemutatjuk a készülékek működését, kóstolhatnak a készülékkel készült ételekből, illetve korszerű étkeket is bemutatunk, melyek akár a gyermekétkeztetésbe is könnyedén bevihetők, mindamellett, hogy egészségesebb, és a mai kor igényeinek megfelelő (liszt- és cukorérzékenyek számára is adható) termékeket ismerhetnek meg.

Egy-egy ilyen készülék elenyésző összeg a szervezet számára megpályázható összeghez képest, azonban nagy segítséget képes nyújtani, ezért javasoljuk, hogy használják fantáziájukat és pályázatukba foglalják bele ötletünket is, mely a szervezet fenntarthatóságát növeli.

Barátsággal:

dr Csizmadia László

CÖKA elnök nevében

Heizler Norbert

CÖKA országos koordinátor

norbert.heizler@civilosszefogas.hu

www.civilosszefogas.hu “