Közhasznú jogállás és civil szervezetek

Előfordul, hogy a közhasznú jogállás meglétének kérdését rosszul kezeli az adott szervezet. Rendkívül fontos, hogy a jelen jogszabályi környezet mellett a közhasznú jogállás már nem statikus minősítés, hanem egy évről-évre felülvizsgálandó minősítés!
Minden közhasznú jogállású szervezet folytat közhasznú tevékenységet, de nem minden közhasznú tevékenységet folytató szervezet rendelkezik közhasznú jogállással, tehát a közhasznú jogállás és a közhasznú tevékenység közé nem lehet egyenlőség jelet tenni! Egy civil szervezet életében alapvetően két nagy tevékenység csoport, a cél szerinti és a vállalkozási tevékenységek csoportja létezik. A cél szerinti tevékenységeken belül értelmezhető a közhasznú tevékenység csoportja, azzal, hogy elképzelhető hogy egy civil szervezet vegytisztán kizárólag célszerinti, közhasznú tevékenységet végez!
A közhasznú jogállás megszerzése előtt érdemes átgondolni, miért is szeretne az adott szervezet közhasznú jogállású lenni. Erről még több információt a https://www.nonprofit.hu/…/Civil-szervezetek-es-kozhasznu-j… oldalon található.