Sikeres Civil Fórum Békéscsabán

A rendezvényen többek között elhangzott, hogy a civil szférában tevékenykedő szervezetek korábban soha nem látott mértékű támogatási lehetőségeket vehetnek igénybe.

A fórumon résztvevőket a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. Herczeg Tamás elmondta, hogy a civil szervezetek bátran tervezhetik a jövőt, egyrészt a járvány miatti korlátozások fokozatos megszüntetése, valamint a kormány plusz támogatásainak köszönhetően.

– 3-4 év alatt négyszeresére nőtt az a forrás, amit a kormány a Miniszterelnökségen keresztül különböző pályázati források keretei között juttat el a civil szervezeteknek. Nem nagyon tudok olyan civil szervezeti tevékenységet mondani a hagyományőrzéstől a szociális ágazaton keresztül a kultúráig, amely ne nyerhetne különböző, akár fizikai eszközökben, akár programtámogatásokban testet öltő projekttámogatást – fogalmazott a képviselő.

Az eseményt a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Krizsán Anett beszédében felidézte, hogy a civil törvény és a civil közösségi szolgáltató központok egyaránt 10 éves jubileumukat ünneplik, valamint külön gratulált az Egyensúly AE Egyesület civil szervezetek érdekében végzett tevékenysége okán nemrég elnyert elismeréséhez is. Mint ismertette, a megyei kormányhivatal kiemelten fontosnak tartja a civil közösségekkel való kapcsolattartást.

– Az a hitvallásunk, hogy a területi közigazgatás alapvetése az, hogy ne csak önös érdekeinek megfelelően, a jogszabályok mentén végezze a munkáját, hanem társadalomszervező funkciója is van, hiszen az itt élő emberekért, a Békés megyeiekért kell dolgoznunk és ezt nemcsak a hatósági munka keretein belül kell megtennünk – hangsúlyozta.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a civil területet érintő aktualitásokról tartott előadást. Szalay-Bobrovniczky Vince arról tájékoztatott, hogy a civil szervezetek számára felajánlható 1 százaléknyi adó akkor sem veszik el, hogyha valaki nem rendelkezik róla az adóbevallásában, hanem bekerül a Nemzeti Együttműködési Alapba, melyet aztán pályázatok útján szétosztanak a civil szférában.

– A Nemzeti Együttműködési Alap keretén belül eddig soha nem látott forrásokra lehetett pályázni, amelyek egyébként folyamatosan növekedni fognak, tehát a 2022-es 11 milliárd forint körüli összeg 2023-ra tovább nő majd – részletezte.

A Miniszterelnökség civil kapcsolatok és társadalmi konzultáció főosztályvezetője a civil szféra fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Dr. Kecskés Péter hangsúlyozta, hogy a civil közösségek esetében a fejlődés fontos szempont, azonban ez mindenkinek mást jelent, ami viszont biztos, hogy anyagi forrásokra van szükség, az állam pedig minden eddiginél több támogatást ad a szervezetek számára.

– Azt látjuk, hogy van egy jelentős növekedés, és persze ami hozzánk közel áll, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Falusi Civil Alap, a Városi Civil Alap pályázatai révén a lehetőségek megnégyszereződtek az elmúlt időszakban, ami valóban egy jelentős előrelépés – húzta alá.

A rendezvényen Herczeg Tamás és Szalay-Bobrovniczky Vince adta át a 2021. év legjobb civil könyvelőjének és jogászának járó díjakat, melyeket Erdei Attiláné, illetve dr. Futaki Géza Istvánné vehetett át. Forrás: behir.hu