“Soha nem látott mértékű források a NEÁ-ban” – Országos tájékoztató rendezvény

Szerda délután tartottak tájékoztató rendezvényt a Békés Megyei Kormányhivatal Nagytermében. A megjelenteket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte. A helyi civil szervezetek képviselői előadásokat hallgathattak meg az előadóktól.

Az Egyensúly AE Egyesület szervezte meg szerdán délután a „CIVIL INFO – NEA 2022” című országos tájékoztató rendezvényt a Békés Megyei Kormányhivatalban, amelyet a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai tartottak.

Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője tájékoztató előadásában beszélt a megjelenteknek a Nemzeti Együttműködési Alap 2021. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap 2020. évi pályázatainak tapasztalatairól.

– Érkezésünk legfőbb célja, hogy beszámoljunk, a Nemzeti Együttműködési Alap októberben megnyíló új pályázati lehetőségeiről. Arról, hogy soha nem látott mértékű források állnak rendelkezésre most a NEA-ban. Illetve több olyan kezdeményes van a civil szervezetek részére, amivel érdemes élniük. Ilyen például, hogy a Nemzeti Kulturális Alapban van az egyszerűsített támogatás, a kis szervezetek támogatása, amely eddig 300 ezer forintot jelentett, most 350 ezer forintra nő ez az összeg. De ezen kívül is több olyan pozitív változás van, amely kedvezően érinti a civil szervezeteket – fogalmazott a főosztályvezető.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy fontos a civil szervezetek pontos tájékoztatása.

– A civil szervezetek nagyon sok feladatot vállalnak át az államtól, ezekből vannak olyanok, amelyek kötelezők, illetve nem kötelezők is, amelyeket ha nem végez el egy adott közösség, akkor az mindannyiunknak hiányzik. Erre szerveződnek a civil közösségek és ezek támogatása nélkülözhetetlen egy polgári társadalomban. Tudjuk, hogy akár a szponzori felajánlásoktól kezdve, az 1%-on keresztül sok lehetőségük van a civil szervezeteknek forrásokhoz jutni. Az állam, leginkább a Nemzeti Kulturális Alapot és a falusi és a városi civil alapokat újította meg, illetve hozta létre és töltötte fel forrásokkal. Ha megnézzük a statisztikai adatokat, akkor láthatjuk, hogy az utóbbi években dinamikusan nőtt a kormányzat civil szervezetek számára nyújtott támogatása. Úgy tűnik, hogy ebből a forrásból soha nem elég, hiszen annyi civil szervezet, kezdeményezés és jó szándék van, hogy ezeknek a sora nem ér véget. Éppen ezért nagyon fontos ez az országjárás, amelyet a miniszterelnökség folytat. Ennek pedig az a célja, hogy a civil közösségek helyben tájékozódjanak a lehetőségekről, és tudják, hogy milyen mozgásterük van – mondta el Herczeg Tamás.

Hozzátette, hogy a miniszterelnökség munkatársai a következő tájékoztató rendezvényt Dunavarsányba és Budapesten rendezik meg.

 

Forrás: Behir.hu